Yavaş Yemek Yemek İştahı Dengede Tutuyor!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, yavaş yemek yemenin dengeli leptin salınımını destekleyerek iştahı kontrol etmeye ve daha sağlıklı beslenmeye yardımcı olduğunu vurguladı. Günlük hayatın hızlı temposunun özellikle büyük şehirlerde birçok insanın düzenli ve sağlıklı beslenememesine ve öğün atlamasına neden olduğunu belirten Güngör, “Bu durumda hızlıca doyurucu olabilecek yağlı ve yüksek kalorili besinler tercih ediliyor. Ancak bazı yiyecekler var ki, tüketildikten sonra uzun süre tokluk hissi sağlıyor.” şeklinde açıklamada bulundu.
Hande Güngör, tokluk hissi için yüksek kalorili besinlere başvurmanın gerekli olmadığını belirterek, “Her öğünde protein içeren besinlere yer verilmeli. Proteinler, leptin hassasiyetini artırarak sindirimi yavaşlatır ve ghrelin seviyelerini azaltarak kilo kaybında etkili olur. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri, yoğurt, baklagiller gibi protein kaynakları öğünlerde bulundurulmalıdır. Sağlıklı yağlar olan yağlı balıklar, zeytinyağı, avokado, kuruyemişler, keten tohumu gibi besinler de tüketilmelidir. Bu sayede, omega 3 ve omega 6 sağlıklı yağ asitlerinden faydalanarak tokluk süresi uzatılabilir. Ayrıca, su tüketimi artırılmalı ve kalorisiz içecekler tercih edilmelidir.” şeklinde konuştu.
Sağlıksız Alışkanlıklardan Uzak Durun
Öğün saatlerinin planlanmasının da önemli olduğunu vurgulayan Güngör, “Dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı edinilmeli. Sık sık atıştırmaktan kaçınılmalı ve hızla yeme alışkanlıklarına son verilmelidir. Yeme süresi uzatılarak yavaş yeme alışkanlığı geliştirilmelidir. Yavaş yemek yemek, leptin salınımını dengeleyerek iştah kontrolünü sağlayabilir. Bu nedenle, yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek iyileştirmeye odaklanın.” dedi.